Roefeldag 2023 weer een groot succes!

5e Roefeldag laat kinderen ontdekken, beleven en genieten! 


Vrijdag 16 juni 2022 was het weer Roefeldag in Venray voor basisschoolleerlingen. Samen met Stichting Primair Onderwijs Venray (SPOV) organiseerde Kiwanisclub de Rooyse Ladies een ontdekkingsreis langs ruim 100 bedrijven in Venray en omgeving. Zo’n 370 kinderen van groep acht van 13 basisscholen uit de gemeente Venray maakten kennis met allerlei beroepen en bedrijven. Een dag die dankzij de enthousiaste inzet van de medewerkers van de bedrijven, vele begeleiders en de Rooyse Ladies wederom een groot succes is geworden.

In de afgelopen 5 jaar is de Roefeldag uitgegroeid tot een succesvol en hooggewaardeerd project.

 

Off we go

Met een intensieve warming up van Nancy en Clancy van dansstudio Dancy, werd bij Zaal 7 van Hotel Asteria het startsein gegeven voor de vijfde Roefeldag. Al die kinderen in formatie dansend op de Zumba beat van Nancy en Clancy, hoe mooi is dat! Frans Laarakker, bestuurder van SPOVenray, benadrukte bij de opening hoe belangrijk het is dat kinderen kennismaken met de diversiteit aan beroepen en hoe zeer dit helpt bij de keuzes die ze op latere leeftijd kunnen maken. “Het is zo belangrijk dat je verder kijkt dan je eigen kringetje, in wat je wil worden. Die kans die ik vroeger niet had, hebben jullie wel.” Na een korte toespraak van Ine Eijdems van de Rooyse Ladies en nog wat huishoudelijke mededelingen, kregen de kinderen wat lekkers mee voor tussendoor en gingen ze op pad.

Roefelen

De naam Roefeldag komt van het Belgische woord ‘roefelen’ dat snuffelen of ontdekken betekent. Op de Roefeldag oriënteren kinderen zich op allerlei facetten in diverse bedrijfstakken. Bedrijven en (maatschappelijke) instellingen helpen kinderen de wereld van de volwassenen op een actieve manier te ontdekken. Zoals achter de kassa in de supermarkt zitten, het planten van bloemen bij een hoveniersbedrijf, een speurtocht door een kledingwinkel of een kijkje in de keuken bij de horeca. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van de vele unieke ervaringen! Veel bedrijven, winkels, instellingen en organisaties uit Venray en omgeving nemen al jaren deel en bedenken ieder jaar nieuwe activiteiten waar de kinderen bij kunnen meehelpen. Ook voor de ondernemers en medewerkers is het leuk zichzelf te presenteren. Heel belangrijk, want kinderen zijn de toekomst!

Leuke dingen beleefd

Het was vooraf weer een heel gepuzzel om alle groepjes op de juiste tijden en bedrijven te krijgen maar met de hulp van de docenten, ouders en de inmiddels ervaren clubleden van de Kiwanis liep dit allemaal gesmeerd.

Een kleine greep uit alle enthousiaste verhalen van de kinderen:

Kinderen begonnen in de klas al te juichen omdat ze naar Rimenzo mochten, en dat werd in de winkel écht waargemaakt. Uit een schat aan modeaccessoires mochten ze 10 vingers vullen met mooie ringen, een aangetaste gouden armband zilverdippen, een arm vullen met armbanden en daarvan de waarde schatten, en tot slot een cadeaudoosje maken en versieren. Helemaal hilarisch waren de grote oorbellen met glitter en glim!

Negen groepjes kinderen hebben actief mee gesport bij Crossfit in Maashees. Er werd begonnen met een uitleg over wat je later met sport allemaal kan doen en hoe je mensen kunt begeleiden en motiveren om te gaan bewegen. Daarna mochten ze ook zelf actief aan de slag met stangen, dumbells, ringen, roeiapparaten en pull-up stangen. Sommige ouders waren zó gemotiveerd dat ze ook gingen meedoen.

Voor alle kinderen en ook voor de begeleiders waren er tijdens de lunch overheerlijke pannenkoeken bij de Perdstal, door de Rooyse Ladies eigenhandig gebakken.

Tijdens het bezoek aan de manege van Cadans bleken er enkele kinderen écht angst voor de paarden te hebben. Maar door de duidelijke instructies en de liefdevolle uitleg over omgaan met paarden, waren ze die angst zó kwijt. Uiteindelijk konden ze de paarden aanraken en zelfs verzorgen.

Een ander groepje sloot de dag af met een bezoekje aan Driessen Architectuur gesitueerd op het Annapark; een plek waar zij veel (architectonische) inspiratie kunnen opdoen zo werd verteld. Buiten mochten de kinderen oude en nieuwe panden met elkaar vergelijken en kregen ze nog een hoop leuke weetjes over het Annapark te horen.

Aan het einde van een drukke dag sloten de Rooyse Ladies de vijfde Roefeldag af op het terras van de Perdstal met een welverdiend drankje. Ook Hans Hebben, directeur Kruudwis en Krokodaris en namens SPOV actief meewerkend aan het succes van de Roefeldag, toonde zich enorm tevreden over deze wederom geslaagde Roefeldag.

 

Groep 8 leerlingen staan klaar 

Picknick in het Park

Met veel plezier introduceren wij onze nieuwe actie voor het goede doel: Picknick in het Park! Op vrijdag 28 juni wordt het speelveld naast het…

Lees meer

Balans en balanceren - thema 2023-2024

Balans en balanceren   Wij hebben het afgelopen jaar een heel mooi bedrag mogen geven aan het Odapark in Venray. In dit mooie…

Lees meer

Succesvolle lancering kookboek

Na een jaar hard werken, is op 8 oktober 2022 het kookboek ‘Venrayse Favorieten’ op feestelijke wijze gelanceerd in de schouwburg van Venray. Hartstikke…

Lees meer

Sponsoren